Kos deg med påskeegget…

Publisert av Janne Rossebø den

Ikke la deg lure av overskriften, fordi det er ikke det egget som er fylt med godteri jeg mener…

Ifølge en rapport fra regjeringen.no (1) spiser vi i snitt 12,5 kilo egg i året. Det vil si ca 190-200 egg per person. Og i påsken dobler vi til og med forbruket vårt og spiser ca 23 millioner egg i løpet av de fem påskedagene.

Egget er den matvaren som er rikest på mineraler, vitaminer og andre viktige næringsstoffer. Egget inneholder alt, utenom vitamin C. Egget er en av de få gode kildene på land til D-vitamin og selen. Og som om ikke det var nok, så har proteinet høy kvalitet, noe som betyr at det er meget effektivt for å bygge for eksempel muskler (2).

Tidligere har rådene fra norske helsemyndigheter, vært klare på begrensninger av kolesterolrik mat som for eksempel egg. Ett stort egg inneholder nemlig 212 mg kolesterol. Eksperter forsøker fremdeles å finne ut om egg kan øke kolesterolnivået i kroppen (3).  Temaet er veldig komplekst, og som i all annen ernæringsforskning er det vanskelige å utelukke andre faktorer.

Ifølge ernæringsprofessor Birger Svihus ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås er det nok av forskning som setter spørsmålstegn ved hvor mye kolesterolnivået betyr negativt for helsen. Det har vært flere kontrollerte studier som viser at vi ikke kan se noen særlig økning i det dårlige LDL-kolesterolet eller reduksjon i det gode HDL-kolesterolet som en følge av inntak av egg. For de fleste er ikke kolesterolinnholdet i egg noe problem, og siden de fleste har god evne til å håndtere stort inntak av kolesterolholdig mat, er det heller ikke lenger noen anbefalt øvre grense for inntak av egg. Men rundt 20 til 30 prosent av befolkningen som har fått påvist høye kolesterolverdier i blodet, bør begrense inntaket (4).

Egg kan gjøre deg mer opplagt og øke konsentrasjonen din. Er du ofte trøtt, sliten og mangler konsentrasjon, kan det være mangel på jern som er svaret. Egg er en god kilde til jern. Så spiser du to egg til frokost for eksempel kan du bli mye mer opplagt og konsentrasjonene din vil vare lenger. Eggeplommen inneholder noe som heter hemjern. Hemjern er en type jern som tas lettere opp i kroppen.

Ett stort egg inneholder nesten en fjerdedel (22%) selen. Dette er et næringsstoff som bidrar til å støtte immunforsvaret og regulere skjoldbruskhormoner. Egg er den vanligste allergien blandt barn, men er ofte en type allergi de kan vokse fra seg. Tåler barnet egg, er dette noe de bør få i seg, siden det er en slik god kilde til selen. Dersom barn og unge ikke får i seg nok selen, kan de utvikle mangelsykdommer som kan påvirke hjerte, bein og ledd.

Hvis du har lave verdier av sink, sulfur, vitamin B12 og vitamin A i kostholdet ditt, kan du faktisk oppleve at håret vokser raskere om du begynner å spise mer egg. Hår- og hudceller er nemlig de mest utsatte cellene vi har i kroppen, som først gjenspeiler et dårlig kosthold og/eller mangler. Dette er fordi hår- og hudceller dør fort og erstattes således. Egget innholder en rekke vitmaminer, mineraler og aminosyrer. I tillegg til at B-vitaminet også nødvendig for hud, øyne og lever, kan vitaminet bidra til å sikre en riktig funksjon av nervesystemet. Egg er et av få produkter som har en naturlig kilde til vitamin D som bidrar til opptaket av kalsium. Kalsium er viktig for helsen og styrke av bein og tenner, og bidrar også til et sunt hjerte, tykktarm og metabolisme.

GOD PÅSKE!

 

Kilde:
1. https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/Vi-spiser-23-millioner-egg-i-pasken/id757420/
2. https://forskning.no/mat-mat-og-helse/2015/03/en-eggende-hyllest
3. https://nhi.no/kosthold/overvektfedme/egg-oker-ikke-risikoen-for-slag-og-hjertesykdom/
4. https://forskning.no/mat-mat-og-helse/2015/03/en-eggende-hyllest

http://www.prior.no/egg/
https://www.vektklubb.no/artikkel/derfor-er-egg-bra-for-deg-23617430

Kategorier: Kosthold

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *