Hva slags sko skal jeg ha?

Publisert av Janne Rossebø den

Det er mange som spør meg om sko, både til trening og løping. Og derfor tenkte jeg å lage et innlegg på dette, så du vet hva du må tenke på og hvilken bakgrunn du bør velge sko på.

Våre føtter er like forskjellige som vi mennesker er. Så sko som kan være bra for meg, eller din venninne, trenger ikke være bra for deg!

Mange av oss er opptatt av merke, farger og design når vi velger sko, men når du skal gå til innkjøp av løpesko, bør du først og fremst tenke på passform. Passer føttene dine inne skoene? Sitter skoen godt på?

Jeg har selv gjennomført løp med tre ødelagte tær, p.g.a. sko med feil passform. Og det er verken gøy eller godt, og tar bort en stor del av løpegleden.

Det finnes sko med mye demping og stabilitet, og det vi kaller minimalistiske sko, med minst mulig demping og stor fleksibilitet.

Hva du skal velge spørs i stor grad på hva du skal bruke dem til, din løpestil og teknikk. De med god teknikk kan ofte løpe i mange forskjellige sko, uten at det gir en negativ effekt. Jeg pleier ofte å spørre hva personen har brukt før og finne noe tilsvarende, fordi å gjøre for store forandringer, for fort, gir ofte en for stor belastning. Derfor anbefaler jeg alltid at du kjøper en ny sko lenge før din gamle er utslitt. Dette er fordi du da kan ha en gradvis overgang til nye sko, fordi de gamle skoene dine er ikke det de en gang var- de har formet seg etter føttene dine. Så selv om du kjøper en like sko som du hadde, vil ikke skoene oppleves som like for føttene dine.

Av samme grunn så anbefaler jeg de som vil løpe en god del å ha flere par med sko som de rulerer på. Det gir ikke føttene dine en ensforming belastning, og det gjør at skoene dine varer lengre. Mange har ulike sko for ulike formål, og det er nødvendig, fordi ulike sko har ulike egenskaper, tilpasset formålet. Men selv om du bare skal løpe på asfalt, bør du også ha flere par å veksle mellom.

Løpesko for rolig trening kalles for mengdetreningssko. Dette er sko som er støtdempende, og som er høyere i hælen enn forfoten (drop). Mengdesko bruker jeg når jeg skal løpe langt, eller ha en rolig, restitusjonsøkt, fordi da er, eller blir, jeg sliten, og teknikken blir ikke den beste. Da er det godt med ekstra demping og stabilitet. Dette gjelder spesielt om jeg i tillegg skal løpe på hard underlag, som asfalt.
Disse skoene er ofte tørre og mer «klumpete».

Når jeg løper på kortere økter velger jeg mer ofte en lettere sko med mindre demping og større fleksibilitet. Da før jeg jobbet bedre med foten, teknikken er bedre, og jeg kan løpe fortere og tåle høyere belastning.

Så sko er ikke bare sko, og sko er viktig. Men vel så viktig er også løpeteknikken din! Mange kjøper dyre, tekniske og fancy sko, og legger i vei uten forsiktighet, og med større tro på egen ferdigheter, fordi de er beskyttet av skoen. Slik er det dessverre ikke! En sko kan ikke beskytte deg alene.

Kroppsvekten har mye å si for løpingen din, og dermed valg av sko. Hver gang du setter ned foten i et løpesteg, påføres foten et trykk som er 3-4 ganger kroppsvekten, altså 260 kilo om du veier 65 kilo. Og dette skjer 1000 ganger i løpet av en kilometer. Veier du mer, kan du jo regne ut selv. Men her er det store forskjeller ute å går. Er du tyngre, må du også ha mer styrke i kroppen, for å tåle belastningen.

Som du skjønner nå, er det ikke et enkelt svar på dette. Alle eksperthjelp i verden kan ikke finne det som passer best for deg. Vi kan gi deg råd i forhold til dette som jeg har skrevet over., og gi deg tips og råd om hva du bør prøve. Men det er til slutt du og din kropp som må finne ut hva som fungerer best for deg.

Reviews fra andre løpere og mosjonister kan gi en god pekepinne, ut over den tekniske beskrivelsen av skoen. Dette er noe jeg selv ofte sjekker ut, og som jeg anbefaler deg å lese deg opp på. Da kan du få inntrykk av hva skoene brukes til, og ikke minst hvordan de er. Mine lagmedlemmer fra ASICS Frontrunner skriver jevnlig om Asics sine sko, og bruksområder:
https://www.asics.com/no/no-no/frontrunner/reviews


0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *