Løpeglede og tips…

Publisert av Janne Rossebø den

«Det finnes mange veier til Rom»…og derfor er det selvsagt viktig at en gjør det på sin måte og for det formålet man ønsker. Det kommer sikkert ikke som et sjokk for noen at man ikke trener likt til et maraton eller til en 200 m spint.

Det er som alt annet- umulig å gi konkrete råd til alle, fordi det henger sammen med målsetning, forutsetning og utgangspunkt. Men det er som alt annet innen trening, det er viktig å gjøre ting riktig for å unngå skade. Så skal en begynne å løpe vil jeg sterkt anbefale å ta en time eller få hjelp av en trener som kan løpeteknikk. Utstyret, som dyre og fancy sko er ikke så viktig om man ikke vet hvordan man bruker det. Akkurat som i gymmet der mange kjøper inn de siste og fineste maskinene- som man ikke vet hvordan man bruker, eller er helt unødvendig om det finnes et bra sett av frivekter.

Variasjon er en annen ting som er viktig, både ved styrketrening men også med løping. Varier stigning og underlag, ettersom det utfordrer forskjellige muskler og gir deg en mer komplett løpeøkt.

Det utfordrer også kondisjonen, og det er derfor særskilt bakkeintervaller er så effektive. Prøv gjerne å legge inn både oppover og nedoverbakker i økten, og har en en fast runde, varier hvilken vei man løper.
Å løpe på ulikt underlag, utfordrer også balansen og stabiliteten i kroppen, og spesielt foten. Det er mange som får vondt av å løpe på asfalt, til dem vil jeg gjerne igjen fastslå at de bør undersøke løpestilen sin. Løper en feil vil ikke en sko med all verdens demping kunne fikse dette.

Det å løpe i skogen og på glatt underlag gjør at man kanskje ikke får løpt så fort man vil, men man får i tillegg skjerpet hjernen og ikke minst må bruke hele kroppen på en annen måte for å kompensere for ujevnheter.

De som løper/jogger alene, løper ofte i sitt vanlige tempo, på den vanlige runden. Det er vel å bra dette, om det er for å komme seg ut og være i bevegelse. Men vil man ha progresjon, må man enten legge opp en tøffere løype, eller øke tempoet. Det første er rimelig lett, der man kanskje løper mer oppover og nedover. Men den siste er det mange som har vanskeligheter for. Det går an å bruke pulsklokke, og se hvordan man ligger an, men da er man avhengig av å kikke på denne. Det kan være lurt å løpe med noen som er i bedre form enn deg, og som da kan «dra» deg med. Når jeg løper med mine løpegrupper, løper jeg vanligvis fortere enn på mine egne løpeturer, fordi jeg løper foran og er «hare». Og løper man i en gruppe blir man hele tiden utfordret til å løpe litt fortere og litt mer- og de som har deltatt på mine grupper er ofte overrasket over hvor mye de faktisk klarer.

En annen ting som jeg ofte bruker til å justere tempoet, er musikken. På de fleste streamertjenestene kan man søke på løpemusikk, og der finner en BPM (beat per minutt). Dette symboliserer tempoet på sangene, og er du som meg, som MÅ løpe i takt med musikken, ja da er det bare å velge en høyere BPM. Her er det bare å prøve seg frem, siden vi tar forskjellig steglengde.

Husk alltid å avslutte med å tøye godt gjennom kroppen etter løping. God mobilitet i ledd og muskler er skadeforebyggende.

Så skal du begynne å jogge/løpe så er det viktigste:

  1. Å komme seg ut og begynne. Løpe ute er noe helt annet og mye mer naturlig for kroppen, enn å løpe inne på en tradisjonell tredemøller (finnes noen avanserte tredemøller som simulerer vanlig løpestil, for eksempel «woodway»).
  2. Oppsøk en løpegruppe eller en personlig trener, som kan det med løpestil, og lær deg riktig løpeteknikk. Få gjerne råd og tips til treningsforløp og sko.
  3. Ikke tenk på tempo men øk tiden, og distansen, du klarer å holde deg i gang, uten å stoppe.
  4. Når du klarer «runden» kan du begynne å tenkte tempo.

    Er du godt i gang, så er det stort sett å fokusere på riktig progresjon, nok restitusjon og utfordre seg selv.

Kategorier: Trening

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *