Introvert eller ekstrovert?

Publisert av Janne Rossebø den

Ny forskning viser at treningsmotivasjon i høy grad avhenger av om du er introvert eller ekstrovert. Sylvain Laborde og Mark S. Allen er forskere i idrettspsykologi, og har forsket mye på ulikte sammenhenger og faktorer mellom idrett og psykologi. (1) (2)

Introvert og ekstrovert er ulike typer personlighet. American Psychological Association deffinerer personlighet på følgende måte: «Personality refers to individual differences in characteristic patterns of thinking, feeling and behaving». (3) En introvert kjennetegnes bl.a. ved at en liker å være alene og gjøre ting på egenhånd, er stille og reflektert, omgir seg med få personer, har bare noen få gode venner og tenker ofte mer en han/hun agerer. En ektrovert er det mottsatte og kjennetegnes bl.a. ved at en er sosial, utadvendt, liker seg i gruppe og omgitt av folk, har mange venner og er ofte inpulsiv. (4)

I en treningssammenheng kan dette overføres til at introverte ofte bruker trening til å lade batteriene, og at en foretrekker å trene alene eller i en liten gruppe av kjente mennesker. En introvert tenker før en handler, og er derfor ofte flink til å planlegge treningen og fordype seg i de tekniske sidene. En introvert liker rutiner, stiller få krav til variasjon og adrenalinkick, er utholdende, viljesterk og stiller høye krav til seg selv og blir først og fremst motivert av å bli sterkere fysisk og psykisk.

meditation-609235En introvert foretrekker ofte kondisjonstrening som løping, sykling, svømming og roing, som krever viljestyrke og kan gjøres alene. Yoga og mindfullness er en aktivitet som gjør at en en introvert nyter samværet i en gruppe, ettersom det krever at en er stille. En introvert er også flink til sport og idrett som krever stor konsentrasjon, presise bevegelser og rutine, som f.eks. golf. Mange introverte klarer fint å holde treningen igang med hjemmetrening.

En utfordring for en introvert er å drive med fellesaktiviteter, og dette kan være demotiverende i lengden. Introverte tåler mindre smerte, og er ikke så flinke til å presse seg. Smerte er i utgangspunktet positivt fordi det får deg til å slutte med å gjøre ting som ikke er bra for deg. Men noen ganger krever det også smerte for å forbedre formen, og her må en introvert jobbe med seg selv for å presse seg til å få litt ekstra ut av treningen. Her kan musikk være et godt hjelpemiddel.

En ekstrovert elsker fart, fest og høy musikk. Ekstrovertene er impulsive og veldig sosial. _raafil-4428De hater rutiner og trenger mye variasjon i treningen for å holde motivasjonen. Mange ekstroverte tiltrekkes av aldrenalinkick og nye utfordringer, og de liker oppmerksomhet og ros.

Ballspill, ekstremsport og danse- og gruppetimer er perfekte for ekstroverte. I ballspill får de opplevelse av felleskap, uforutsigbarhet, kroppskontakt og konkurranse. Ekstremsport krever lynrask agering og en ekstrovert opplever risikoen tilknyttet sporten som spennende. På gruppetimer er det høy musikk og mulighet til å vise seg frem og få oppmerksomhet som tiltrekker.

Utfordringer for ekstroverte er at de ofte dropper trening når de må gjøre noe alene og de trenger hele tiden variasjon for å ikke miste motivasjonen. En ekstrovert er ikke så flink til å kjenne etter, og overser derfor ofte smerter som igjen kan gi skader i form av overtrening. (5)

 

Kilder:

1. Allen, Mark S., Laborde, Sylvain og Vella, Stewart A.:Sport participation, screen time, and personality trait development during childhood. British Journal of Development Psychology 08/2015

2. Allen, Mark S. og Laborde, Sylvain: The Role of Personality in Sport and Physical Activity. PsychologicalScience 2014, Vol. 23(6) 460 –465

3.  American Psychological Association: http://www.apa.org/topics/personality/

4. The Myers & BriggsFoundation: http://www.myersbriggs.org/my-mbti-personality-type/mbti-basics/extraversion-or-introversion.htm

5. Brøndum, Irene: Ensom ulv eller flokkdyr? Iform 11/2015


0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *