Massasje

Publisert av Janne Rossebø den

Jeg har nå viderutdannet meg til massør, og vil tilby dette fremover i samarbeid med Lillehammer Hud & Velvære (se link nederst).

Massasje er en ufarlig behandlingsmetode som innebærer mekanisk bearbeiding av kroppens mykdeler, først og fremst muskler. Dette er derfor en behandlingsform som henger tett sammen med trening, ettersom begge har med muskulatur.

Under følger en kort beskrivelse på hva jeg blant annet kan hjelpe til med:

SPENTE OG ØMME MUSKLER SOM FØLGE AV DÅRLIG ARBEIDSSTILLING

Muskler som spennes statisk over en lengre tid, uten å få mulighet til å slappe av, blir raskt trøtte. Verk og spenning i muskler etter en slik langvarig belastning er vanlig.

SPENTE OG ØMME MUSKLER AV UKJENT ÅRSAK, MEN NÅR ALVORLIGE TILSTANDER ER UTESLUTTET

Noen ganger kan en pasient ha ømme og spente muskler selv om man kanskje ikke finner noen årsak. Om problemene har vært langvarige (måneder) bør en lege først utelukke alvorlige årsaker til problemene. Når en pasient er legeundersøkt og fri for alvorlige sykdommer er det fritt frem for massasje.

STØLHET ETTER HARD ELLER UVANT TRENING

Utrente, såvel som trente individer som utsettes for uvante bevegelser eller større belastning enn de er vant til, får mikrorupturer i muskelfibrene (z-band) som gir en såkalt.”delayed onset muscle soreness”(DOMS), det vil si stølhet. Det typiske for stølheten er at den kommer smygende 1-2 døgn etter uvant belastning.

STREKNINGER OG MUSKELKONTUSJONER (LÅRKAKER)

Ved en strekning utsettes muskelen for et drag i muskelens lengderetning som medfører at muskel- fibrene slites av. En muskelkontusjon innebærer at muskelen utsettes for et ytre vold som medfører en «knusskade» av muskelen. Ved begge disse tilstandene får man en vevsskade med en akutt inflammasjon og en påfølgende reparasjonsprosess. Når den mest akutte legningsfasen er over etter ca. 2-3 uker kan man begynne med lettere massasje.

VERK OG SMERTER I RYGG OG LEDD PÅ GRUNN AV ALDERSFORANDRINGER (ARTROSE)

Våre ledd aldres som den øvrige kroppen. Dette medfører blant annet at leddbrusket slites ned og
at man samtidig får verk og stivhet i det rammede leddet. De vanligste leddene som rammes er hofter, knær, tomler og rygg. Leddbruskdestruksjon som ved artrose debuterer vanligvis med symptom i 50-70 års alder. Diagnosen stilles ved hjelp av røntgen og det kliniske bildet av pasientens sykdom.

FIBROMYALGI
Fibromyalgi innebærer at man har ømhet i nakke/skuldre, rygg, hofter og lår. Pasienten uttrykker det ofte som om «det verker overalt». For at diagnosen skal kunne settes skal 11 av 18 forutbestemte punkter være ømme. Diagnosen settes av lege. Man er ikke sikker på årsaken til smerten, men det er ihvertfall ingen muskelinflammasjon, men en generell smertetilstand som i seg selv er helt ufarlig.

MYOFASCIALE TRIGGERPUNKTER
Dette er muskelknuter eller smertepunkter i muskulaturen som gir en utstrålende smerte som ikke følger noen nerves utbredningsområde. Disse myofasciale triggerpunktene finnes i de fleste muskler i en latent (hvilende) form som kan aktiveres ved blant annet statisk belastning og annen lignende belastning på musklene. Disse er helt ufarlige, men gir problem i form av verk og spente muskler.

TRØTTE OG SPENTE MUSKLER ETTER LANGVARIG ARBEID

Fjellvandringer og lignende langvarig arbeide kan gi ømme og spente muskler. Musklene kan også bli støle etter slike anstrengninger, men tar seg relativt fort igjen.

TRØTTE OG SPENTE MUSKLER ETTER INTENSIV TRENING MED ANSAMLING AV METABOLITTER

Visse typer av trening og statisk arbeid som er tilstrekkelig intensivt og repetetivt, leder til ansamling av slaggprodukter i musklene. Kjennetegnet for denne type av arbeid er at musklene føles tunge og lite elastiske. Muskelrekreasjonen skjer raskt, men kan i noen tilfeller føre til verk og spente muskler.

PASIENTER MED BEHOV AV AVSLAPPNINGSMASSASJE

Etter for eksempel perioder med mye stress og krav, kan man foruten å kjenne seg sliten, få spente og ømme muskler.

SMERTELINDRING VED VERK OG ULIKE SMERTETILSTANDER

Ved rygg- og nakke smerter, hodepine, problem med ledd og så videre det ikke finnes noen alvorlig årsak, kan man risikofritt massere for å lindre smerter.

ULIKE TYPER MASSASJE
Begrepet svensk klassisk massasje har spredd seg over hele den vestlige verden fordi den er den massasjeform som oppfattes som den beste og mest bekveme. Erfaringsmessig er det den massasjen som er mest satt pris på av pasienter, samtidig som det er den massasjeformen som er mest studert når det gjelder fysiologiske effekter. Idrettsmassasje og avslappningssmassasje er varianter som bygger på den klassiske massasjens grunnprinsipper.

For booking av time, trykk på linken og søk på JANNE som behandler:
https://www.eadministration.dk/kunde/kundelogin.asp?guid=E4546F16-BE40-4E79-A594-F405F57A7A0B

Kilde: afpt.no

Kategorier: Generelt

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *