Mammas hønsefrikasse

Publisert av Janne Rossebø den

Søndager er den perfekte dagen til å koke opp gryter og andre «lang kok»…når vi gjør dette, så lager vi alltid en stor porsjon, slik at vi kan ha det til middag en dag i uken der vi har en hektisk timeplan. I tillegg fryser vi en familieporsjon, slik at vi alltid har sunn og god middag tilgjengelig, til den dagen der ting ikke går etter planen.

Hønsefrikasse er en billig, sunn og god middag. Og jeg er i tillegg for å bruke mer høns i kostholdet. Etter at forbrukerinspektørene (FBI) på NRK satte fokus på at over tre millioner verpehøner gasses i hjel hvert år i Norge (flere 1000 kg fin mat kastes), så har høne blitt tilgjengelig for oss i butikken. Nå er det opp til oss, og forhindre at fantastisk bra mat går rett i søpla….det er ikke bærekraftig å leve på kyllingfileter.
Høne er like bra som kyllingfilet, men man må altså koke den i flere timer først- men det gjør den på egenhånd, bare du setter den på!

Jeg har alltid likt hønsefrikasse veldig godt, helt fra jeg var liten. Mammas hønsefrikasse er lager med karri- så denne er litt spicy…

Til 6-8 personer trenger du: 

 • Ca 3 kg frossen høne
 • 2 laurbærblad
 • 1 purre
 • 1 stor løk
 • 5-6 gulrøtter
 • ca 1 liter hønsekraft
 • 2 ss potetmel/maizena
 • 4 ss kaldt vann
 • Salt og pepper
 • 1-2 ss karri (kan sløyfes for mildere smak)

Slik gjør du: 

 1. Legg høna i en stor kasserolle og fyll på med vann til den er helt dekket. Vask 2 av gulrøttene godt og del dem og løken, med skallet på, i grove biter. Ha gulrot, løk, laurbærblad og 3-4 cm av det grønne fra purren i gryten sammen med hønen.
 2. Kok opp og la det småkoke under lokk til lårbeinet løsner fint, det tar omtrent 1,5-2 timer hvis hønen er tint, og 2-3 timer dersom den er frossen når den legges i kasserollen.
 3. Løft hønen ut av kokevannet og la den avkjøle før du plukker av alt kjøttet med fingrene.
 4. Sil av hønsekraften og sett til side. Har du tid kan du gjerne koke inn kraften så mye som mulig, slik at det blir lett å fryse ned for senere bruk. Hvis ikke bruker du så mye du trenger nå, og fryser ned resten slik det er. (Her kan du gjerne stoppe opp og gjøre avslutningen dagen etter.)
 5. Skrell og del gulrot og purre i terninger.
 6. Lag jevning av potetmel eller maizena og kaldt vann. Rør potetmel/maizena i kaldt vann, før dette tilsettes litt om gangen, til frikasseen blir passe tykk.
 7. Ha i grønnsakene, og la det småputre til grønnsakene er møre, ca 15 minutter.
 8. Del kjøttet i terninger og ha det i gryten slik at det blir gjennomvarmt. Dersom gryten trenger mer væske tilsetter du mer kraft nå, eventuelt vann. 
 9. Smak til med salt, pepper og karru, og server deilig hønsefrikasse sammen med ris eller kokte poteter!
Kategorier: Kosthold

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *