Når hadde du sist «service» på kroppen din?

Publisert av Janne Rossebø den

Vi er veldig flinke til å sende bilen vår på regelmessige «service», for at den skal beholde sin verdi og fungere som den skal. Hvorfor gjør de færreste det samme for sin egen helse? Mange behandler bilen sin bedre enn sin egen kropp. Og det paradoksale er at det er mye lettere å fikse og bytte til nye deler i en bil, enn i en kropp.

KOSTHOLD
De fleste vet om bilen deres fungerer på bensin eller diesel, og vet godt hva som skjer om bilen får feil drivstoff. Dette er veldig sammenlignbart med kroppen vår- vi vet hva som er bra for kroppen og ikke minst hva den fungerer best på. Likevel fyller vi den med usunne ting og tar dårlige valg stadig vekk, og så er man overrasket over at man blir syk, sover dårlig og legger på seg?! Det skal sies at en menneskekropp også henger sammen med et hodet, som gjør det litt vanskeligere for oss selv, fordi vi streber etter nytelse og velvære. Men vi bør likevel tenke litt over at både kroppen vår og en bil fungerer mye bedre ved riktig, og bra kvalitet på drivstoffet, og at kroppen bør i større grad få dette, ettersom den faktisk har et enda mer avansert maskineri enn bilen!

FYSISK AKTIVITET OG HELSE

Når vi leverer bilen inn til service forventer vi at mekanikerne sjekker gjennom alt; slitedeler, viktige komponenter og tilstanden på bilen generelt. Det hender at de må bytte og fikse på ting, og bilen fungerer da optimalt. Det er veldig få som går regelmessig til legen for en «service», og med dette tenker jeg på f.eks. å ta en blodprøve for å sjekke vitale komponenter, som gjør at vi kan fungere optimalt. Dette kan være vitamin- og minerallagre, om man har høyt nivå av hvite blodlegemer (tegn på betennelse i kroppen), og andre indikasjoner som kan vise at kroppen ikke fungerer optimalt. For alle disse tingene kan man oftest gjøre noe med, og optimalisere helsen og livskvaliteten din. Når jeg skal gi kostholdsveiledning, ber jeg alltid kunden om dette, fordi det har en viktig betydning for at jeg kan gi kunden de riktige og beste kostholdsrådene. Vitamin- og mineralmangel kan enkelt forbedres med å tilføre enkelte matvarer i kostholdet, og evt. se m, og forhøyet betennelsestilstander i kroppen kan være underliggende sykdom, som krever mer utredning, men kan også være en ubalanse i omega-3 og -6 inntaket.

Og ikke for å skape hysteri, men enkelte sykdommer kan også oppdages på et tidlig stadie gjennom en blodprøve, noe som gjør at man lettere å starte en tidlig behandling og bli frisk. Dette kan vi sammenligne med at vi vasker og boner bilen regelmessig (eller får andre til å gjøre det), for å bl.a. bevare lakken og unngå rust. Fordi har man først fått rust, så er det mye vanskeligere å få det bort og holde det borte. Ikke minst kan det bli veldig dyrt.

Fysisk aktivitet for kroppen er litt vanskeligere å sammenligne med en bil, men for de som har dieselbiler vet man vertfall at den er treig, og vanskelig å starte, om den har stått ute i kulden. En dieselbil liker også å kjøre lengre turer, enn små korte. En dieselbil kan man se på som en maratonløper. På andre siden har man elbiler som liker korte turer, før de trenger lading. Disse, bortsett fra at de ikke er så kjappe, kan man kanskje sammenligne med en kortdistanseløper. En kropp er også bygget for bevegelse, akkurat som bilen, og man har ulike gener som gjør at man passer bedre til det ene eller det andre. En bil er laget for bruk og bevegelse, og de færreste kjøper en bil, for å la den stå i garasjen. Det samme er med kroppen vår- den er laget for bevegelse, og bør derfor ikke plantes i en stol eller sofa. En bil blir som oftest ikke dårligere av å stå en stund, men det gjør dessverre enn kropp. Motoren vår; hjertet, er en muskel. Og en muskel trenger belastning for å fungere optimalt.

Så hvor vil jeg med dette? Jo, de fleste bør behandle kroppen sin som bilen sin! De fleste ønsker en fin, velfungerende, og kanskje rask,  bil, og prøver derfor å gjøre sitt ytterste for å ta vare på den bilen de har investert i. I tillegg bruker mange mer penger på bilen sin, enn kroppen. Dette bør gi en tankevekker, og det finnes dessverre ikke noen «quick-fix» for kroppen som er bra, og der er derfor ekstra viktig å investere i «service», som en regelmessig tur til legen, fysisk aktivitet og trening og ikke minst et bra kosthold.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *