Gravid og barsel trening

Publisert av Janne Rossebø den

Graviditet er nok den største fysiologiske og fysiske endringen kroppen gjennomgår i et liv. Selv om kroppen endres i takt med din alder og hormonelle periode er en graviditet av så kort varighet at den samlede endringen må klassifiseres som enorm.

Når man er gravid er det aller viktigst å lytte til kroppen, fordi mye av det som skjer har en ikke kontroll over. Så selv om man har trent mye tidligere, kan man nå føle seg trøtt og uopplagt, få problemer med bekkenet som følge av hormonelle forandringer, eller synes det er vanskelig å vite hvordan man trener med en mage. Motsatt kan en som ikke har trent mye, føle seg kjempeopplagt og boble over av energi.
Både leger og jordmødre oppfordrer i dag til å være aktiv og trene med moderat intensitet. Dette gjør de både fordi man skal unngå overflødige kilo, men også fordi forskning har vist at nettopp aktivitet og trening er sunt for barnet i magen og gir færre komplikasjoner i svangerskapet og under fødsel. På timene følger vi forløpet i svangerskapet, og øvelser og intensitet tilpasset etter hvor langt du er på vei!

Er du nettopp blitt mor, så kjennes det kanskje overveldende å skulle klare å få til en treningsøkt og ikke minst la andre passe på minien mens du er opptatt. Men på Gravid&barsel gruppen har du med deg den lille, enten om han/hun sover eller er våken, og kan delta. Det er viktig å starteopptreningen riktig etter en stor belastning som graviditet og fødsel er, og det er ekstra viktig med individuell oppfølgning siden alle kropper reagerer på forløpet veldig forskjellig.

Enten du er gravid eller nettopp har blitt mamma, er det viktig å starte med det viktigste, og det er bekkenet. Vi fokuser også på tyngeforflytningen som kroppen er igjennom i graviditeten, og ikke minst hvordan man skal holde kroppen etter at magen er borte. Noen trenger lengre tid på dette enn andre, og her får alle individuell oppfølging, råd og tips til øvelser, som også kan gjøres hjemme.
Når «grunnmuren» er på plass, kan vi fortsette med å bygge videre og ta for oss generell styrketrening for hele kroppen. Da er vi også innom temaer som riktig løfteteknikk, ammestilling og feilbelastning for skulder, opptrening av mage, bekkenstabilitet og balanse.

Jeg er også utdannet innen en ernæring, med en bachelor i ernæringsfysiologi, og gjennom en egen facebookgruppe, gir jeg råd og tips som dere bør tenke på både under graviditet og etter. I tillegg gir jeg råd og tips om mental styrketrening, ettersom en graviditet, og ikke minst å bli mor er en enorm psykisk omstilling, med bakgrunn i min bachelor i psykologi.

Om meg og min erfaring:
Jeg har helt siden jeg begynte å utdanne meg innenfor faget, vært interessert i det fysiske og psykisk rundt graviditet, fødsel og det å bli foreldre. Jeg har derfor lest masse faglitteratur på feltet, ikke minst fordi når jeg selv ble gravid for første gang i 2012, fantes det lite tilbud rundt dette. I dag finnes det mange ulike tilbud, men etter å hva vært igjennom to svangerskap selv forsto jeg de fleste trenere og terapeuter faktisk ikke kan forstå denne prosessen ved å lese teori, når de aldri har opplevd dette selv.
Mitt første svangerskap veldig utfordrende psykisk, og det endte meg jevnlig oppfølgning på BUP. Dette var ekstra spesielt for meg, som holdt på med en bachelor i psykologi- og ikke skjønne hvorfor jeg ikke var lykkelig, når jeg ønsker dette barnet. Da jeg hadde fått min fantastisk sønn i 2013 tok jeg personlig trener utdannelsen min, og kom i bedre form enn jeg noen gang hadde vært før, fordi jeg lærte hvordan jeg trente riktig (selv om jeg har trent hele mitt liv!)

Da jeg ble gravid i 2016 med min datter, så trodde jeg at jeg var så mye bedre rustet for det som skulle komme. Igjen tok jeg feil. Jeg var kjempesliten og kvalm i hele 1. termin, og orket ikke gjøre noen ting. Og spiste hovedsakelig Ritz kjeks og drakk Cola zero. Nok et nederlag for meg som nå holdt på med min bachelor i ernæringsfysiologi. Men formen ble bedre, en stund….før hofta begynte å krangle. Og den ble verre og verre, så jeg tilslutt endte med sykemelding, krykker og igangsetting fordi jeg på slutten ikke kunne gå, stå, sitte, ligge eller sove.

Nå skriver jeg ikke dette for at noen skal bli skremt eller få betenkeligheter rund dette meg graviditet og fødsel. Fødslene synes jeg var helt utrolig, og hver graviditet og fødsel er unik!!! Men det jeg vil frem til er at selv om man har all den teoretiske bagasjen, så vil jeg si at mine erfaring, og erfaring gjennom å ha jobbet med gravide og mammaer gjennom flere år, er vel så viktig, om ikke viktigere, når man skal trene og veilede andre i samme situasjon!

Gravid&Barsel PT gruppe starter opp i august 2018:
FOLLEBU: Fullt
LILLEHAMMER: torsdager kl. 12.00 – 13.00.
PRIS: 10 klipp = 1500,- kr / 20 klipp = 2800,- kr
PÅMELDING: post@dittmal.no


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *