Tennis/triggerball eller foamroller

Publisert av Janne Rossebø den

Foamroller eller tennis/triggerball er et undervurdert hjelpemiddel man kan drastor nytte av. Enkelt forklart er foamroller så er det en slags skumrulle man bruker for å myke opp muskler og ledd.

Ved å benytte seg av en foam-roller så kan du øke blodsirkulasjonen i de områdene du arbeider med, og dermed fremme sirkulasjonen. Det som skjer er at du behandler musklene og bindevevet som befinner seg i kroppen, noe som vil gi en positiv utslagseffekt på blant annet muskelspenninger.

Du kan se for deg at på enkelte steder i kroppen så har musklene slått seg sammen til en knute, og jo mer du bruker disse musklene, desto strammere vil denne knuten bli. Det foamrolleren da kan hjelpe deg med er å løse opp disse knutene slik at spenningen avtar. For at dette skal skje så stilles det krav til at du finner knutepunktet i arbeidet ditt med rolleren, og dermed holder posisjonen helt til du kjenner at muskelen begynner å slappe av.

Foamroller kan man se på som en billig og selvhåndterlig erstatning for massasje. Den gjør jobben omtrent på samme måte, og du kan selv velge hvor du ønsker at den skal arbeide. Det er smartes å begynne med en flat og myk foamroller, og jobbe seg opp mot en hardere og «knudrete». Populære områder å bruke rolleren på er spesielt ben. Den kan brukes for å løse opp både utside, innside, framside og bakside lår, samt leggene og rumpa. Mens på rygg så kan den være god for å løse opp små muskelspenninger som befinner seg der, og da spesielt i øvre del av rygg/skulderblader. Her bør man bruke ball, fordi en roller ruller mer på ryggraden- det gir på den måten en god strekk men ikke så mye massage. Langs ryggraden er det best å «tapet» to baller sammen, fordi da får man bedre tak i musklene inntill selve ryggraden.
Vi har alle muskelspenninger fra tid til annen som kan være nødvendig å håndtere/vedlikeholde. Spesielt i perioder med mye stillesitting, reising, treningsfri og hard trening så kan det være en god idé å gi seg selv 5-10 minutter med rolleren. Det er dog mest effektivt å benytte seg av rolleren i forbindelse med trening, da mange opplever økt bevegelighet i muskler og ledd.

Foamrolleren og/eller tennis/triggerball kan benyttes opptil flere ganger i uka, men man bør ikke overdrive bruken, da dette ikke vil ha noen hensiktsmessig effekt, og kan være mer negativt enn positivt for musklene du ruller på. Det anbefales å benytte rullen i etterkant av hard ben- og ryggtrening slik at du øker blodsirkulasjonen i disse områdene. I tillegg så vil jeg anbefale å benytte seg av den på restitusjonsdager. Øktene kan være alt fra 5-15 min, det kjenner dere selv etter, men dere bør ikke overskride mer enn 2-3 økter i uken der dere bruker rolleren.

Dere kjenner godt at muskelspenningene slipper, og kan derfor tro at det er nødvendig å hele tiden vedlikeholde resultatet. Det er ikke nødvendig. Kroppen må få tid til å behandle og reparere seg selv. For mye rulling kan faktisk skape nye og ømme problemområder. Og blir man ikke bedre av egenmassage, bør man oppsøke profesjonell hjelp.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *