Sommerkaffe og lengsel etter Kreta

Publisert av Janne Rossebø den

Mange spør meg om jeg lengter tilbake til Kreta, som jeg har bodd på i 8,5 år fra begynnelsen til slutten av 20-årene. Og JO jeg lengter absolutt tilbake til mange ting, samtidig så vet jeg at vi er ufattelig heldige her i Norge.

En ting som får meg til å tenke mye på Kreta nå som det er sommer- er kald kaffe og kaffekulturen. Grekerne har virkelig god tid, for når de da går å setter seg på kafe, så sitter de gjerne her i 2-3 timer. Og da passer det langt bedre med en kald kaffe, som bare blir kaldere ettersom isbitene smelter, enn en varm kopp kaffe som bare blir lunken og kald. Nå er det nok lettere for en som har «siesta» å gjøre dette, enn oss her hjemme, som vanligvis har 30 minutters lunsjtid. Men det morsomste er da jeg jobbet på kafe på Kreta, og turistsesongen startet, for da ser man en klar forskjell på turister fra nord og greske turister. En gruppe greske turister okkuperer et bord i 2-4 timer, og kjøper skjeldent mer enn én drikke per person. Andre turister fra nordliggende land sitter maksimum 30 minutter før de haster videre. Og da finnes ikke unnskyldningen lenger, om at man ikke har tid. Dette synes jeg faktisk var vanskelig å tilpasse meg da jeg flyttet hjem igjen. For da de andre rundt bordet var klare til å dra videre, hadde ikke jeg begynt på kaffen min enda.

De greske servitørene gleder seg ofte til turistene kommer-
først av alt fordi de får praktisert engelsk. Men selv om turistene gir mer jobb, fordi de må rydde bordene oftere, så får de også mer salg og tips i løpet av dagen.

På bildene ser dere to typer kald kaffe, som er de grekerne drikker:
1. Frappé (øverste bildet): lages av Nescafé med litt vann og evt. sukker i en spesiell frappémaskin/visp. Kaffepulveret piskes da opp til skum sammen med vannet, og så fyller man godt på med isbiter og mer vann.
Man kan evt. ha melk i om man ønsker: με γάλα (me ghala).
2. Freddo: lages av espressokaffe, isbiter og vann. Man kan velge mellom freddo espresso, som er som beskrevet, og freddo cappucino som er med melkeskum i tillegg, som på bildet. Man kan velge mellom enkel eller dobbel espresso, og om man ønsker sukker i. Freddo er egentlig den kalde varianten av de varme.

Grekerne er veldig glad i søte kaffer, så ønsker man uten sukker må man si: σκέτο (sketo), ellers kan man si: μέτριο (metrio) = medium eller γλικό (gliko) = søt.

Gjennom PAME Treningsturer får jeg selv kommet til Kreta med jevne mellomrom, praktisert gresk, og møte alle mine venner. Nå jobber jeg i skrivende stund med å realisere en vårtur, i tillegg til vår faste tur i oktober (Jeg venter bare på at flyselskapene skal legge ut neste års billetter, så jeg vet at vi kan komme oss dit, og når). I tillegg til at jeg får tilfredsstilt min lengsel til Kreta, bruker jeg all min faglig kunnskap om øya, kulturen og historien, som jeg har tilegnet meg gjennom mange år som utfluktsguide, og mine «innside» informasjon som «en av dem», til å gi våre deltakere en helt unik opplevelse og tur med «det lille ekstra».

Synes du dette høres spennende ut? Vil du også bli med?
Sjekk ut vår facebookside @pametreningsreiser for mer informasjon, eller ta kontakt med oss på: post@dittmal.no.

Kategorier: Kreta

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *