Forfot/barfotløping og fivefingers/minimalistiske sko

Publisert av Janne Rossebø den

Mine fivefingers skaper mye oppmerksomhet og spørsmål, ettersom de ser ganske så morsomme ut og jeg bruker de til all trening. Jeg har nå 3 par fivefingers, og elsker dem (dette er ikke et sponset innlegg). Jeg trodde lenge jeg måtte legge løpingen på hylla, på grunn av «skranglete» knær. Men da jeg lærte meg å løpe på forfoten og fivefingers, har jeg kunne fortsette og nyter faktisk enda større glede med løping.

Så hva skjer når du løper barfot kontra med tradisjonelle løpesko?

Den aller største forskjellen er at du for hvert steg lander på forfoten istedenfor hælen. Når du lander på hælen sørger dempingen i skoene for å absorbere mesteparten av støtet, mens når du lander på forfot sørger kroppen selv for dempingen ved å bruke muskler i føtter og legger (1). Om du bruker joggesko med mye demping blir føttene «late» fordi sener, ledd og muskler ikke blir brukt.

Med forfotløping får du også en mer naturlig løpestil, fordi en lander rett under kroppen og ikke foran kroppen, slik man gjør når man lander på hælen. Og igjen, får man da også en bedre løpeøkonomi.

Jeg sammenligner ofte sko med demping som å gå med gips på en arm eller ett bein. Når man har gått med gips i 2-3 uker, er det ikke mye igjen av muskulaturen igjen under. Og det samme er det når vi hele tiden pakker inn føttene våre i sko med demping og oppbygging.

Løpere fra USA og Kenya

Daniel E. Liebermann fra Harvard Universitetet og en forskningsgruppe (2) studerte mer enn 200 personer som løp barbeint eller med løpesko på et hardt banedekke. Testpersonene var fra USA og Rift Valley-provinsen i Kenya. Sistnevnte er et område som er berømt for sine gode langdistanseløpere. Blant deltakerne var det 1) noen som hadde vokst opp med å løpe barbeint, 2) andre som hadde vokst opp med løpesko, 3) en del som hadde vokst opp med barbeintløping, men senere hadde begynt å bruke løpesko og 4) noen som var vokst opp med løpesko, men senere var gått over til å løpe barbeint.

De som var vokst opp med løpesko, landet på hælen enten de hadde på sko eller ikke. De som var vokst opp barbeint eller senere hadde begynt å løpe barbeint, landet på forfoten etterfulgt av hælen både barbeint og med sko på. En del i sistnevnte gruppe landet noen ganger på midtfoten når de løp barbeint, altså med en litt flatere fot. Dette indikerer at sener og muskler i foten og nedre deler av beinet kan fungere som støtdempere.

Mindre belastning

Et viktig funn var at de som løp barføtt, ble utsatt for en belastning på bare 0,5 til 0,7 ganger kroppsvekta når de landet på tåballene, mens de ved løp med skodde hæler opplevde en belastning på 1,5 til 2 ganger kroppsvekta eller 3–4 ganger så mye.

Barfotløping ser i prinsippet ut til å kunne redusere risikoen for smerter og skader fordi mange løpsrelaterte skader, som leggsmerter og bindevevsbetennelse i fotbuen, skyldes belastninger og støt. Hvorvidt skaderisikoen virkelig reduseres om man løper enten barbeint eller i minimalt fottøy, er en viktig oppgave for framtidig forskning å finne ut av. Per i dag eksisterer kun anekdotiske rapporter om færre skader fra miljøer som driver med barfotløping, selv om det har kommet en del forskning de siste årene.
Det finnes tilfeldige rapporteringer om færre skader fra barfot/forfotløping miljøer, og flere studier som viser en lavere belastning, men lite

håndfast vitenskapelig dokumentasjon. Så her får vi vente på mer dokumentasjon før vi kan trekke en konklusjon. Det finnes derimot studier (3) som mener at forfotløping gir flere skader- men dette er fordi løperne fortsetter med sin gamle stil, eller at forskningen har foregått over kort tid, slik at løperne som skal løpe barfot ikke har fått tid til å tilpasse seg forandringer i muskelbelastningen.

Jeg vil avslutte med å poengtere at det viktigst er å gjøre det som er riktig, og det som passer, en selv. Skal man prøve forfotløping må en gradvis venne seg til dette, ettersom man bruker musklene i fot og legger helt annerledes, OG invester tid og penger i god veiledning av noen som kan teknikken. Styrke og teknikk går hånd i hånd- og dette må alltid være på plass, for at man skal unngå skader.
En trenger ikke å gå for de mest ekstreme skoene som fivefingers, det finnes flere minimalistiske sko på markedet; f.eks. har jeg flere eksemplarer av Nike Free som jeg også bruker til løping. Kjennetegnet for minimalistiske sko er at sålen er myk og fleksibel, og det er liten «dropp» fra hel til tå (under 6mm).

Les gjerne mer i denne artikkelen på Helsemagasinets sider: https://vof.no/naturlig-loping-tilbake-til-fottene/

Kilde:
1. http://treningstips.org/barfotl%c3%b8ping/#ixzz5Cpq5xxW6
2. 
https://scholar.harvard.edu/dlieberman/publications/foot-strike-patterns-and-collision-forces-habitually-barefoot-versus-shod
3. http://fysioterapeuten.no/Aktuelt/Nyheter/Barfotloepig-kan-gi-oekt-skaderisiko

Kategorier: Generelt

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *