Supermat: blomkål

Publisert av Janne Rossebø den

Blomkål er en kalorifattig grønnsak som er rik på vitamin C og B-vitaminet folat. Til tross for den bleke, hvite fargen er dette en grønnsak med svært sterke helsebringende plantestoffer, såkalte fytokjemikalier. Disse stoffene har en rekke egenskaper som tilsammen forebygger kreft på flere trinn i kreftutviklingen. (1) Blomkal

Vitamin C er en antioksidant som beskytter kroppen mot frie radikaler som kan skade celler, protein, arvestoff og annet vev. Vitamin C fornyer vitamin E og fremmer jernopptaket. Vitamin C er også nødvendig for et sterkt bindevev i hud, brusk, bein og tenner. Folat er viktig for hjertehelsen og produksjon av nye røde blodlegemer, men også for forebyggelse av ryggmargsbrokk hos fostre. Kvinner som planlegger graviditet, er gravide eller ammer, bør derfor være påpasselige med folatinntaket.(1)

Blomkål kan erstatte alioli og remulade, kan brukes som ingrediens i pizzabunn, men er også god som puré eller serveres kokt i buketter som tilbehør. Fin hakket blomkål kan gis et lite oppkok og erstatte f.eks. couscous eller ris.

Blomkålen inneholder bare 23 kcal per 100 gram.

Kilder:

1. www.bama.no


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *