Søndagskake: Sunnere brownies på 15 min

Publisert av Janne Rossebø den

Begrepet sunt er jo relativt…

For meg er sunt, næringstoffer med et bra næringsinnhold og som gir helseeffekt. Dette kan bety at selv om en matvare inneholder fett, så er det fett av den «gode» typen: en- og flerumettet fett. Det jeg da mener er usunt er «tomme» kalorier, som gir oss mye energi (mye kalorier) men lite innhold i form av næringstoffer som er bra for oss.

I denne brownien har jeg for det meste brukt dadler som søtning. Dadler er en frukt som stammer fra ørkenen i Nord-Afrika. Her i Norge er tørkede dadler ofte et innslag i julen, men det begynner å bli lettere å få tak i hele året, og i de fleste matbutikkene (1).

Dadler inneholder en del kalorier, 299 kcal per 100 gram, av dette er 0,2 gram fett, 74 gram karbohydrater (6 gram fiber) og 3,3 gram protein. Det er likevel slik at man sjelden orker å spise så mye, og en middels stor daddel (16 gram) inneholder 48 kcal. Det som gjør dadler til et bedre alternativ en sukker er at den i tillegg gir deg A- vitamin i form av beta-karoten, E- vitamin, B-vitaminer og litt av de viktigste mineraler og sporstoffer (2).

Kokosmasse og olje er også full av kalorier, og da i form av mettet fett. Mettet fett er beskrevet i anbefalingene fra Helsedirektoratet som «farlig» og noe som bør begrenses (3). Men nye studier fra bl.a. Universitetet i Bergen viser at dette kanskje ikke er tilfellet likevel. Studien viser at et høyt inntak av mettet fett ikke fører til høyere risiko for verken hjertedød, hjerteinfarkt eller dødelighet blant pasienter som allerede har hjerte- og karsykdom og mottar medisiner for sin sykdom (4). Flere metaanalyser bekrefter dette (5) (6).

Denne kaken har høyt kaloriinnhold (spesielt med glassur), men gir mye god næring- Den er veldig mettende, så man orker bare en liten bit. Kaken er «raw», altså skal den ikke stekes, men bare settes i kjøleskapet. Den er fri for gluten og laktose.

Ingredienser til kaken:

IMG_20150606_104629

120 gram valnøtter
13 store dadler
5 ss kakao
4 ss kokosmasse
2 ss yaconsirup (eller honning)
1/4 ts salt

Kjør valnøttene i en foodprosessor. Fjern steinene i dadlene og ha de oppi sammen med valnøttene. Bland dette. Tilsett resten av ingrediensene, men ikke bland det for godt. Kaken er bedre om den har litt grov konsistens. Trykk ut massen forsiktig i en 15 cm springform. Sett i kjøleskapet i minst en time.

Ingredienser til glassur (kan sløyfes):

10 store dadler
1 ss kakao
6 ss smeltet kokosolje
1 dl vann

Ha alle ingrediensene i en foodprosessor og la den stå å kjøre til glassuren er silkemyk. Legg så glassuren på toppen av kaken, før den settes i kjøleskapet.

Det er lite vits å finne opp kruttet på nytt i en hektisk hverdag, derfor finner jeg ofte inspirasjon til mat og desserter på andre websider, blogger osv. Denne oppskriften kommer fra www.sunndessert.no.

Kilder: CAM00459 (2)

1. Bama, http://www.bama.no/eway/no/frukt/daddel/index.aspx

2. Kostholdsplanleggeren; www.kostholdsplanleggeren.no

3. Helsedirektoratet; www.helsedirektoratet.no/folkehelse/kosthold-og-ernering/kostrad-fra-helsedirektoratet

4. Puaschitz NG, Strand E, Norekvål TM, et al. Dietary intake of saturated fat is not associated with risk of coronary events or mortality in patients with established coronary artery disease. J Nutr. 2015;145(2):299-305.

5. Skeaff CM, Miller J. Dietary fat and coronary heart disease: summary of evidence from prospective cohort and randomised controlled trials. Ann Nutr Metab 2009; 55: 173 – 201.

6. Jakobsen MU, O’Reilly EJ, Heitmann BL et al. Major types of dietary fat and risk of coronary heart disease: a pooled analysis of 11 cohort studies. Am J Clin Nutr 2009; 89: 1425 – 32.

Kategorier: Kosthold

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *